Jääkoski, ja hiekkaa.

Joki.

Veden syövyttämä onkalo jäässä.

Joki ja syvänne joka luultavasti on matkalla jään alle.

Kuvassa järvi jään päällä.

Järvi jäällä.

Kävin eilen (17.11) teatterissa katsomassa Rospuutto-ryhmän näytelmän. Ekologisen trillerin joka kertoo ilmaston muutoksesta, Grönlannin jäätiköiden sulamisesta ja vedenpaisumuksesta jonka seurauksena koko tunnettu maailmamme mullistuu. Olen hyvin hämmentynyt, näytelmässä kerrottiin paljon faktoja ja esimerkiksi jäätikön sulamista kuvaavat kuvasarjat ovat aitoja 1992- 2010 vuosina kuvattuja. Jäätikön päälle on sulanut suuri järvi joka yltää kauas horisonttiin asti, muutama kuukausi eteen päin ja koko järvi on kadonnut. Se on syönyt tiensä jään läpi sen alle ja kun jään alla on tarpeeksi vettä, lähtee jää lautta liikkeelle, liukuen hitaasti Atlanttiin aiheuttaen megahyökyaallon joka runtelee itäistä Amerikkaa ja läntistä Eurooppaa, esimerkiksi Islanti hukkunee kokonaan. Hälyyttäväksi asian tekee se, että jäätikkö on sulanut hälyyttävästi jo puoli vuosisataa, viimeisen parin vuoden aikana vauhti on lähes tuplaantunut... Jos koko Grönlannin jäävaippa sulaa, nousee vedenpinta noin 5 m. Pitää tosin muistaa, että myös napajäätiköt kutistuva jatkuvasti.

 

Tässä näkyy sulaminen.

Jäätyneitä aaltoja.

Eteläinen Grönlanti ja sulavan jään vyörymä.

https://ilmastotieto.wordpress.com/2011/06/23/merenpinnan-nousu-nopeampaa-kuin-koskaan-aikaisemmin-viimeisen-kahdentuhannen-vuoden-aikana/

http://3danimation.e-spaces.com/IceCapGlobalWarmingAnimation.html

Suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen, joko kirjan tai näytelmän muodossa. Teatteri esityksistä löydät tietoa rospuutton nettisivuilta: http://rospuutto.fi .

"9.9.2011

KIERTUEELLA: SARASVATIN HIEKKAA

Ekologinen trilleri

Syksyllä 2011  Hanna Kirjavaisen ohjaus Sarasvatin hiekkaa! Sarasvatin hiekkaa -esityksessä eräänlainen kansanvalistusjoukko juoksee valtakuntaa ristiin rastiin esittämässä Risto Isomäen samannimistä ekologista trilleriä. Se perustuu tieteelliseen faktaan ilmastonmuutoksen kerrannaisvaikutuksista planeettaamme. Neljä tutkijaa, venäläinen, suomalainen, filippiiniläinen ja intialainen tekevät toisistaan tietämättä järkyttäviä havaintoja mannerjäätikön tilasta. Köysi ihmiskunnan kurkun ympärillä kiristyy sitä mukaa, kun tutkijoiden tutkimustiedon palaset lähenevät toisiaan: yhdessä ne muodostavat dramaattisen kokonaisuuden, jossa koko Eurooppaa uhkaa megatsunami. Mutta ehtivätkö tiedemiehet varoittaa ajoissa?  Ja vaikka ehtisivätkin, onko Eurooppa valmis ottamaan tietoa vastaan?

Katso traileri!

http://youtu.be/QHPFcgiKsz8